Ovo je recept – za koji želim da naučim svoju decu da prave po njemu, i jedini za koji sam oduvek shvatala da i ja moram da naučim od moje mame..a moja mama je ekspert za kiselo testo..i naučila je to od svoje mame, moje pokojne nane Marije, Manje…čehinje koju je sudbina iz Zlatnog Praga dovela da živi u Srbiju, u Kraljevo, davnih 20tih godina prošlog veka.

Manja je sa sobom donela veštinu baratanja svakom vrstom testa, posebno kiselog, mada su i knedle sa šljivama senzacuionalne, po receptu moje nane, a sada i mame..
Od takvog kiselog testa Nana je pravila takozvane Češke knedle…sa jabukama, kajsijama..sve zavisi koje je doba godine…mi smo jeli i uživali, i smatrali da nam je svaki put kada to uradi, priređivala neku specijalnu čast i zadovoljstvo.
Valjda se kroz ovaj recept podsećala odakle je došla, šta je donela i šta je ostavila..bilo je u tom osećaju uvek i po malo tuge, sete i zamišljenosti…
Ovim receptom uvek se osećam kao da sam u komunikaciji sa njom, i ako odavno više nije na ovom svetu, ali ovo jeste jedna snažna uspomena na nju, na detinjstvo, u kome siu mirisali razni kolači, ali bih ipak ove morala da izdvojim kao moje omiljene…i uvek nekako specijalne, zbog nje.

Češke knedle

Kvasac staviti da raste:

U džezvu staviti 200ml mlakog mleka, malo šećera, i umutiti 1-2 paketića svežeg kvasca…posuti odozgo sa malo brašna, tek koliko stane između prstiju ruke. Ostaviti na nekom toplom /ne vrućem/ mestu da raste…na suncu ili pored mlake ringle..

Umutiti dva žumanca, sastrugati u njih koru od 2 limuna /dobro je oprati pre toga!/, i narastao kvasac..
Odvojeno u vangli pomešati 700 -1000 gr brašna sa kašičicom soli, jer so ne sme da dođe u kontakt sa kvascem. Tek onda postepeno malo dodavati posoljeno brašno, malo po malo u mešavinu žumanaca i naraslog kvasca s mlekom…podbijati varijačom i ubacivati vazduh u testo, odozdo…treba da se prave klobuci vazduha u testu, i treba da te bole ruke od podbijanja…najvažnije je da se testo lepo umesti da se ne pretera sa količinom brašna…testo treba da bude mekano i vazdušasto. Ako treba, isprati onu džezvicu od kvasca sa mlakom vodom pa dodavati u testo dok se mesi.
Ostaviti testo ga da se odmori, posuti brašnom, i prekriti krpom na toplom mestu…narašće. Umestiti opet, podbijati da ulazi vazduh, pa opet ostaviti da se odmori, sa krpom preko, na toplom mestu.

Fil u 2 omiljene varijante
• rendane jabuke
• cele kajsije pocepane na pola, bez koščice

Posuti radnu površinu brašnom, i izbaciti testo. Treba da se lako odvoji od vangle.
Premesiti rukom, i podeliti na 4 dela..od svakog
napraviti valjak veličine 10cm u prečniku, i onda seckati režnjeve od 2cm..svaki od tih režnjava istupkati, napuniti filom, staviti preko prstohvat šećera, i dobro zatvoriti prstima knedlu, da nema pukotine, t.j. da se knedle ne bi otvarale pilikom kuvanja. Zaokrugliti ih.

U veliku šerpu staviti vodu da vri /malo je posoliti/..kada provri voda rešetkastom kašikom spuštati knedle na po 7min kuvanja sa svake strane, znači 15tak minuta ukupno da testo ne bi ostalo živo.

Na tanjir servirati

• vruću knedlu presečenu odozgo u krst, da izviri fil..
• posuti mlevenim orasima, prah šećerom i topljenim puterom

Knedle budu velike kada se raseku, veličine da stanu na servis tanjir za kolače!